dissabte, 6 de juliol del 2019

RESSENYA: PATRICK SÜSKIND- EL PERFUME


FITXA TÈCNICA

Autor: Patrick Süskind

Editorial: Seix Barral- Biblioteca Breve

Nº de pàgines: 255

Idioma: Castellà

Sinòpsi: La historia del personaje principal, Grenouille, «uno de los hombres más épicos y abominables de su época», transcurre en la Francia del siglo  XVIII. Desde su nacimiento, Grenouille descubre y percibe el mundo a través del sentido del olfato, que tiene más desarrollado que el resto de las personas. Éstas, a su vez, en ocasiones encuentran inquietante dicha capacidad en Grenouille. Sin embargo, él carece de un olor propio. Ésta es la historia de cómo Grenouille, pasa su vida en búsqueda de nuevos olores, pero especialmente, en la búsqueda de uno propio. 


OPINIÓ PERSONAL

Aquest llibre vaig decidir-me a llegir-lo després de veure la pel·lícula, cosa que no tendeixo a fer mai perquè no m’agrada, però en aquest cas el protagonista de la pel·lícula em va deixar molt intrigada, així que em vaig decidir a llegir-me el llibre. Com sempre, crec que no fa falta ni dir-ho, el llibre és molt millor que la pel·lícula, tot i això, he de dir que aquesta està molt ben feta, cosa que no sempre passa quan s’adapta una novel·la al cinema.



A l’igual que en la pel·lícula, el llibre està narrat en tercera persona, per un narrador omniscent, i he de dir que el to que adopta el narrador al llarg de tota la història és molt entenedor i ajuda a que la història flueixi molt bé, d’alguna forma, sense fer-ho expressament, té un to elegant, una mica sarcàstic en certes situacions i amable amb el protagonista.  La forma en que està de redactat és la mateixa que en que parla el narrador, per tant és molt amè, utilitza un vocabulari extens, però facil d’entendre i, en general, està escrit amb molta fluidesa, fet que el fa fàcil de llegir.


 
Sobre el que és la trama, bàsicament es relata la vida del protagonista Jean-Baptiste Grenouille, el com us podeu imaginar pel títol és el que es convertirà en un assassí. La història comença amb el seu naixament i acaba amb la seva mort i no us vull desvelar res, ja que trobo que tot el que es relata és important, tal i com diu el títol és tracta de la història de un assassí i totes les vivències són importants per entendre la història. Del que sí que puc parlar, ja que està explicat en la sinòpsi, és el fet que el nostre protagonista posseix un do, és capaç de detectar totes les olors del món, té una capacitat olfactiva inimaginable, pot diferenciar les persones per la seva olor i es capaç de jugar amb les olors dins de la seva ment per crear-ne de noves i en base a aquest do gira tota la història. He de dir que les olors de les persones i de les coses estan molt ben relatades al llarg del llibre, tenint en compte que descriure certes olors és complicat, i el fet que estiguin tant ben descrites et permetre entendre una mica millor que és el sent el personatge. 

 


Més en general, la trama és molt original i a cops bastant inesperada, no és de cap forma previsible, sinó que aconseguix mantenir-te atent tota l’estona i sorprendre’t en alguns moments concrets. Encara més, té un ritme molt apropiat per cada situació, és a dir, relata cada vivència del personatge en el nombre de pàgines ideal, les suficientes perquè entenguis la situació i com afecta el personatge, però sense que es faci avorrit i sembli repetitu.

Parlem ara sobre en Jean-Baptiste Grenouille,  la veritat és que un personatge molt interessant. He de dir que en la pel·lícula, tot i ser un assassí, crec que aconsegueix mantenir un toc més innocent, que aconsegueix que l’espectador empatitzi més amb ell i senti una mica de pena per la seva situació. Tanmateix, en el llibre personalment crec que és diferent, perd aquest toc d’innocència que em va semblar que tenia en la pel·lícula, suposo que en la novel·la al poder entrar totalment en la seva ment pots entendre millor quines són les seves intencions i quins són els seus procéssos mentals, fet canvia la persepctiva del lector si només havia vist la pel·lícula, com és el meu cas. Tot i això, segueix sent un personatge interessant i he de dir que s’entenen bastant bé les seves motivacions alhora de cometre els assassinats i d’alguna forma el lector crea un cert vincle amb ell.



En conclusió, és un bon llibre per passar l’estona, fàcil de llegir, amb una trama original i enganxosa i si heu vist la pel·lícula, recomanable llegir-lo i viceversa.



-->

1 comentari:

  1. ¡Hola Aina Li! Formo parte de la iniciativa 'Seamos Seguidores'.
    Ya te sigo de vuelta. Tienes un excelente contenido. Mi blog es: https://blueshendrix.blogspot.com

    Un saludo

    ResponElimina