dissabte, 5 de setembre del 2015

RESSENYA: EL VIGILANT EN EL CAMP DE SÈGOL/ THE CATCHER IN THE RYE


Hola a tots,
Bé, avui vinc amb la primera ressenya de les quinze que faré pel #Autumnthon 2015 i es tracta de la ressenya de “El vigilant en el camp de sègol” o del llibre en el que ha de fer fred.

Si heu seguit el blog durant un temps, sabreu que aquest llibre és un dels meus preferits i que tenia pensat rellegir-me’l aquest mes d’agost, però al final no ho vaig fer. Així que quan vaig veure que el llibre encaixava en que hi feia fred, un dels requisits pel Autumnthon, vaig tenir clar que me l’havia de llegir i fer un “dos por uno”.

SINÒPSIS

La novel·la explica el retorn d'amagat d'un adolescent, Holden Caulfield, des de l'internat de Pencey, d'on ha estat expulsat, fins a Nova York, on viu la seva família. Els seus pares no saben que ha estat expulsat ni de bon tros que ha tornat a la ciutat. Holden és un jove amb greus problemes de relació i algun tret psicòtic. Durant tres dies el protagonista posa de manifest la seva aversió per les convencions socials i per tot tipus de relació amb els companys i antics coneguts, els quals considera uns hipòcrites. Només s'escapa d'aquesta caracterització la seva germana Phoebe, a qui estima de veritat , així com Allie amb qui té unes breus converses que mostren el seu malestar psíquic.

OPINIÓ PERSONAL

En primer lloc crec que he de dir que aquest no és un llibre per tothom, amb això vull dir que no és d’aquells llibres que quan recomanes a la gent dius “Segur que t’encanta”, perquè saps que no a tothom li pot agradar.
Bé, la primer cosa a destacar d’aquest llibre crec que és el llenguatge i la forma en la que està escrit. El llibre està en primera persona, des de la perspectiva del Holden Caulfield, i encara que això pot semblar molt normal, no ho és.
El llenguatge que fa servir el Holden és totalment informal, per no dir que a vegades una mica vulgar. Bàsicament tens la sensació que podríeu estar els dos asseguts en un banc i que ell t’està explicant la història d’una forma totalment espontània, a mesura que li ve al cap. Amb això vull dir que el llibre o l’escriptor sap donar una sensació de proximitat amb el protagonista que és molt difícil torbar en altres llibres.


Sobre la trama, és difícil explicar, perquè quan hi penses veus que realment passen moltes coses en el llibre, que la trama està molt bé i ben treballada, però mentre llegeixes tot sembla tan natural i espontani que no tens la sensació que la trama sigui res fora del normal, quan en realitat ho és.
Una altra cosa és la complexitat del protagonista, això crec que és el que marca la diferència entre que el llibre li pugui agradar a tothom o no, però a la vegada és el que fa que el llibre sigui diferent i especial. No vull fer aquí una anàlisi sobre el protagonista perquè em podria portar hores i seria bastant llarg, però només dir que el Holden és diferent de la majoria dels protagonistes d’altres llibres igual que la novel·la en si.


Això que diré ara és una cosa meva, (que potser és una paranoia), però com li diu l’Shreck a l'asno: “Los ogros somos como una cebolla, tenemos capas”, això és el que penso Holden, que té capes, i la gràcia del llibre és que en podem veure moltes i deduir les que no veiem.


En definitiva si vols llegir una cosa diferent i tens a la ment oberta et recomano totalment aquest llibre. Perquè et sorprendra i amb sort també t’agradarà.

5/5

Us l'heu llegit? Us va agradar? Us crida l'atenció com per llegir-lo?

11 comentaris:

  1. Doncs a mi me'l van fer llegir de lectura obligatòria aquest any i no em va agradar gaire, però bé, per gustos, colors. Ens llegim!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Pingu,

      Crec que ho vaig llegir en una entrada que vas publicar fa bastant hahaha, però gràcies per comentar ;). La veritat és que aquest llibre és bastant particular.

      Ens llegim!

      Elimina
  2. Em crida aquest llibre, segurament el llegiré quan tingui oportunitat. Petons <3

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Mir,

      Doncs espero que t'agradi quan el llegeixis hahaha ;)

      Un petó <3

      Elimina
  3. Hola Marta,

    Muchíssimas gracias hahaha. Me alegra que te guste el blog ;). Ahora me passo por el tuyo. Por supuesto ;)

    Un beso

    ResponElimina
  4. Hola!
    Molt bona ressenya :)
    Aquest llibre em va agradar molt quan me'l vaig llegir per primer cop i encara roman entre els meus preferits.
    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola,

      Moltes gràcies. Doncs jo igual, quan me'l vaig llegir per primera vegada em va encantar i ara després d'una segona rellegida en versió original, encara m'agrada més.

      Un petó <3

      Elimina
  5. ¡Hola! Doncs la veritat, m'ha agradat la ressenya. O sigui, la manera com ens expliques el que vas sentir mentres el llegies. No ho sé, escrius molt bé :P
    I.... tampoc em desagrada el que dius d'ell. Encara que la trama no em quedi molt clara em pica la curiositat. I es bastant sorprenent tenint en compte que la seva portada no es de les que m'atraurien precisament... En resum, ¡molt bona ressenya! Petons <3

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Azul,

      Moltes gràcies de veritat :$. És que la trama és molt especial hahaha i és veritat que la portada no atrau gairé, però la veritat és que jo em vaig llegir una altra edició que tenia una portada diferent hehehe. Moltes gràcies un altre cop.

      Petons <3

      Elimina
  6. Hola Aina!

    M'ha agradat molt la ressenya! Jo l'estic llegint en versió original i realment el llenguatge impacta, és diferent al que estic acostumada. El Holden és per mi encara un misteri, doncs com tu dius moltes coses no les explica... Espero acabar entenent el personatge i que el llibre m'agradi tant com a tu (:

    Ens llegim!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Maria,

      Me n'alegro moltíssim!! Jo també me l'he llegit en àngles i a mi també em va impactar molt el llenguatge. Tens tota la raó, la veritat és que costa d'entendre, però a mi el personatge em cau molt bé!

      Espero la teva ressenya ;)!

      Petons!!

      Elimina